הרבה תלמידים (ומורים) שואלים אותי למה אני מתכוון כשאני משתמש במושג תאוריה מוזיקלית מעשית? תאוריה הרי לא קשורה לכלי נגינה מסויים ולכן נכונה לכל הכלים בדיוק באותה המידה!
אז נכון… הגדרות תאורטיות הן אבסולוטיות. מרווח הוא מרווח, מודוס הוא מודוס, אקורד הוא אקורד ו… טוב הבנתם את העניין, לא?
רגע לפני שאצלול לנושא אציג את עצמי. שמי גל, אני מורה לגיטרה במגמת מוזיקה, מעבד, מפיק ומנחה הרכבים כבר יותר מ 20 שנים. במהלך השנים לימדתי מאות תלמידים לבגרות במוזיקה ולרסיטל והכנתי תלמידים למוסדות השכלה גבוהה כמו רימון, האקדמיה למוזיקה וברקלי.
אז למה בעצם ללמוד תאוריה? מה הכוונה למושג תאוריה מעשית ולמה דווקא לנגני גיטרה?
תיאוריה מוזקלית תמיד קצת מפחידה תלמידים בהתחלה עד שהם מבינים את הקסם שבה. דרך התאוריה אפשר להבין את חוקי המוזיקה- איזה אקורדים מתאימים אחד לשני, איך לייצר מנגינות יפות והולכת קולות, כיצד לייצר מתח ופתרון והדבר המדהים ביותר בעיניי- איך לייצר תחושות של רוגע, מתח, שמחה ועוד אצל המאזין.
אם מבינים שהחוקים ה"יבשים" מכילים בתוכם עולם שלם של רגשות ועניין- הרבה יותר כיף ללמוד תאוריה וליישם אותה!
תאוריה מוזיקלית מעשית הוא מושג שאני משתמש בו כל הזמן והעקרון פשוט- אם אנחנו לומדים משהו ולא מיישמים אותו הוא פשוט נשכח… לכן כל נושא תאורטי שאני מלמד צריך לבוא לידי ביטוי בעבודה מעשית- תרגילים, דוגמאות משירים וחשיבה מעשית על הדף ועל הגיטרה.
אז למה דווקא לנגני גיטרה? מהסיבה הפשוטה- גיטרה היא כלי מדהים שעובד בצורה קצת שונה מהמון כלים אחרים- כלי שבלוני שבנוי מתבניות והרבה יותר קל לראות אותו ככה. תלמידים רבים שהתקשו בתאוריה לפני שפנו אליי היו בשוק שהעניין כל כך פשוט… הבעיה הרבה פעמים היא במורה שיכול להיות מצויין אבל לא רואה את זווית ההסתכלות ה"גיטריסטית" ואז קשה קצת להסביר נכון.
אם את או אתה רוצים ללמוד תיאוריה מוזיקלית אני מזמין אתכם להכנס לקבוצה שקטה שבה אתן ערך תיאורטי על בסיס קבוע בחינם וגם הצעות ממש שוות לתהליכי עומק!
אני מזמין אתכם לעבור לסקר קצר על הידע שלכם ולאחריו אצרף אתכם לקבוצה (גללו בבקשה אל תחתית עמוד זה).
אז היות והתחלתי לדבר על נושא חשוב, בואו נבין רגע: מהי תיאוריה מוזיקלית?
תיאוריה מוזיקלית היא אוסף של כללים וחוקים שמסבירים כיצד המוזיקה פועלת. היא כוללת מושגים כמו:
- סולמות ומודוסים: סדרות של צלילים הבנויים לפי חוקים מסוימים. אותו: דו רה מי פה סול לה סי וכו'
בחלק זה לרוב ילמדו נגנים ומוזיקאים, גם את מעגל הקווינטות המפורסם
ומה זה מודוסים אתם שואלים?
שמעתם פעם מושגים כמו:
"פריגי", "מיקסולידי", "לידי", "אאולי", "דורי", "יוני" ו"לוקרי" ולא הבנתם מה זה? לא קרה כלום..אני כאן כדי להסביר:
מדובר בסוג של וריאציות טונאליות על הסולמות ה"יותר רגילים" שאתם אולי מכירים. רוצים עוד מידע? צרו קשר ואשמח להסביר וללמד אתכם מנסיוני כמורה לגיטרה שמכיר ממש מצוין ומקרוב את כל ענייני התיאוריה המוזיקלית. - אקורדים: קבוצות של צלילים שנשמעים יחד בהרמוניה (או
בדיסהרמוניה לחובבי הז'אנר – כמו למשל בפסי קול של סרטי אימה וכדומה) - מקצבים: ארגון הזמן במוזיקה; ההבנה של "מה ההבדל בין קצב, מקצב ומשקל" – המכונה באנגלית signature
- מבנים מוזיקליים: אופן ארגון המוזיקה לחלקים שונים, הבנה של עיבודים, היכולת ליצור עיבודים, וגם: מהווה מעין הכנת חובה לפני לימודי תזמור מתקדמים (לא למתחילים)
- מרווחים – ההבנה של מרווחים שנוצרים כאשר עוברים בין תווים.נגינה של תו אחרי תו יוצרת מרווח (אם אתם מאוד מתעניינים במוזיקה ובנגינה, יש מצב ששמעתם מושגים לטיניים כמו: סקונדה, טרצה, קוורטה, קווינטה וכן הלאה – אלו הם מרווחים מוזיקליים).
עניין זה של מרווחים מוזיקליים (musical intervals) קשור גם בפיתוח שמיעה וגם בפיתוח שמיעה ריתמי. מוזיקאים ומוזיקאיות שלומדים תיאוריה מוזיקלית, מסוגלים (לאחר תקופה לא קצרה ועם הרבה אימונים מעשיים) לפתח משהו שנקרא: "שמיעה רלטיבית" – דרגה אחת מתחת לשמיעה אבסולוטית. שמיעה רלטיבית (יחסית), משמעה שביחס למרכז טונלי מסוים (הכוונה: כאשר מספרים להם באיזה סולם הם נמצאים), המוזיקאי או המוזיקאית יידעו לענות על שאלות כגון: "תמצא לי את הדרגה השביעית של הסולם", או שאלות כמו: "אם זה דו, אז תשיר לי את סול בבקשה".
ללא ספק, לימוד מרווחים הוא חלק אינטגרלי בלימודי תיאוריה מוזיקלית, ועניין זה לכשעצמו מחדד יכולות של גיטריסטים, נגני כלי נשיפה, נגני כלי קשת, וכן, כן – גם זמרים וזמרות.
למה ללמוד תיאוריה מוזיקלית?
- הבנה מעמיקה של המוזיקה: תיאוריה מוזיקלית מאפשרת לכם להבין באמת מה אתם מנגנים, ולא רק לחקות צלילים.
- שיפור יכולת הנגינה: ידיעת התיאוריה עוזרת לכם לנגן בצורה יותר בטוחה ויצירתית.
- הלחנה ויצירה מוזיקלית עצמית: תיאוריה היא הבסיס להלחנה ולכתיבת שירים.
- תקשורת עם מוזיקאים אחרים: שפה משותפת של תיאוריה מאפשרת לתקשר בצורה יעילה עם מוזיקאים אחרים.
תיאוריה מוזיקלית מעשית: איך ליישם את הידע שלך
תיאוריה מוזיקלית היא לא רק ידע תיאורטי, אלא גם כלי מעשי. תיאוריה מוזיקלית פוגשת גם את המעשי, תוך שהיא משלבת את הידע התיאורטי עם הנגינה בפועל. באמצעות תרגילים שונים, דוגמאות משירים, וחשיבה מעשית על הגיטרה, ניתן ליישם את הידע התיאורטי ולשפר את הכישורים המוזיקליים שלנו.
למה דווקא לנגני גיטרה?
לא רק גיטריסטים צריכים ללמוד תיאוריה מוזיקלית, אבל כמורה לגיטרה וכמוזיקאי מנוסה שחלק מתפקידו הוא גם להפיק מוזיקלית ולעבד, אני יכול להוסיף שהגיטרה היא כלי מיוחד שמאפשר לנו לראות את המבנה המוזיקלי בצורה ברורה מאוד. לכן, תיאוריה מוזיקלית היא כלי חיוני עבור כל גיטריסט שרוצה לשפר את הנגינה שלו.