המון תלמידים והורים שואלים אותנו איזו גיטרה לקנות. ננסה כאן לענות בצורה פשוטה ומפורטת.
איזה גיטרה כדאי לי לקנות? אז קודם כל חשוב להגיד שיש שלושה סוגים עיקריים של גיטרות: קלאסית, אקוסטית וחשמלית. כל אחד מהסוגים האלו מתחלק גם הוא להמון דגמים, עיצובים, חומרים ועוד ועוד…
גיטרה קלאסית

הגיטרה הקלאסית, המכונה לעיתים "גיטרה ספרדית", היא כלי מיתר שמקורו ככל הנראה בספרד.
היא התפתחה מהלאוטה, כלי מיתר עתיק יותר שהגיע לאירופה מהמזרח התיכון. הגיטרה הקלאסית הגיעה לצורתה המוכרת לנו כיום בסביבות המאה ה-19, בעיקר הודות לעבודתו של אנטוניו דה טורס חוראדו, בונה גיטרות ספרדי.
מה נהוג לנגן בגיטרה קלאסית?
הגיטרה הקלאסית משמשת בעיקר לנגינה של מוזיקה קלאסית, אך היא מתאימה גם לסגנונות אחרים כמו מוזיקה עממית, פלמנקו וג'אז.
רפרטואר הנגינה בגיטרה קלאסית כולל יצירות של מלחינים ידועים כמו יוהאן סבסטיאן באך, פרנסיסקו טארגה ואנדרס סגוביה, כמו גם יצירות של מלחינים מודרניים ועכשוויים.
והנה אני מוסיף לכם עוד מידע על גיטרה קלאסית:
לגיטרה קלאסית שישה מיתרים, שלושה מהם עשויים ניילון ושלושה מלופפים במתכת. גוף הגיטרה עשוי בדרך כלל מעץ, כמו אשוח לתיבת התהודה ורוזווד לגב ולצדדים.
הנגינה בגיטרה קלאסית דורשת מיומנות טכנית גבוהה, הכוללת פריטה במיתרים באמצעות האצבעות ושימוש בטכניקות נגינה שונות.
הגיטרה הקלאסית היא כלי נגינה חשוב בעולם המוזיקה, והיא זוכה להערכה רבה בזכות צלילה העשיר והמגוון. היא משמשת ככלי סולו, כמו גם בהרכבים קאמריים ותזמורתיים.
אם תרצו ללמוד עוד על הגיטרה הקלאסית, תוכל למצוא מידע רב באינטרנט, בספרים ובכתבי עת למוזיקה (ו-וואלה, גם אצלי למען האמת).
חוץ מזה ומניסיון מקצועי ואישי – ממש התנסות אישית של איזה 30 שנה, אני חייב לומר לכם שאני מאוד ממליץ לצפות בהופעות של נגני גיטרה קלאסית מקצועיים ולקחת שיעורים אצל מורה מנוסה.
הגיטרה הקלאסית מומלצת במקרים הבאים: לתחילת נגינה ולהתעמקות ביצירות קלאסיות או בנגינת פלמנקו.
תכונות של הגיטרה הקלאסית או "הספרדית": הגיטרה קלת משקל ומאופיינת במיתרי ניילון שיותר נעים ללחוץ עליהם, בצוואר עבה ונח לאחיזה ובצליל נעים.
עלות: גיטרות קלאסיות יכולות לעלות גם אלפי שקלים, אבל רוב האנשים קונים גיטרות זולות שמחירן נע בין 350-550 ש"ח עם תיק ומפרט.
יתרונות: בגיטרה הקלאסית המיתרים עבים יותר ולכן הלחיצה עליהם פחות כואבת ועל כן מתאימה למתחילים יותר מאשר סוגי הגיטרה האחרים.מחירה זול יחסית. הנגן נהנה מצליל איכותי וחזק המאפשר לו לנגן בקלות יחסית ובמקומות שונים, בנוסף הגיטרה קלה ונוחה לנשיאה.
חסרונות: רוב התלמידים שמתחילים לנגן לא בוחרים במסלול הקלאסי ולכן רואים את הגיטרה כגיטרת מעבר עד אשר ינגנו בגיטרה חשמלית או אקוסטית.
הצליל שלה והמראה שלה פחות "מגניב" בעיניהם, והם רוצים להתקדם הלאה כמה שיותר מהר, לרוב הקלאסיות אין הגברה מובנית ולכן אי אפשר לנגן בהן בהרכב עם מערכת תופים והגברה.
גיטרה אקוסטית

מתי נלך על גיטרה אקוסטית?
הגיטרה האקוסטית הגיעה לעולם בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, בעיקר בארצות הברית. היא התפתחה מהגיטרה הקלאסית, אך עם שינויים שהפכו אותה לכלי בעל אופי וצליל ייחודיים.
מה מיוחד בגיטרה אקוסטית?
מיתרי מתכת: אז כפי שציינתי כבר קודם, אחד ההבדלים הבולטים בין גיטרה אקוסטית לקלאסית הוא סוג המיתרים. בעוד שבגיטרה קלאסית המיתרים עשויים ניילון, בגיטרה אקוסטית המיתרים עשויים מתכת. זה מעניק לה צליל חד יותר, בהיר יותר ובעל עוצמה רבה יותר.
מבנה גוף: לגיטרה אקוסטית יש בדרך כלל גוף גדול יותר מגיטרה קלאסית, מה שתורם להגברת הצליל וליצירת תהודה עשירה יותר.
הצליל של גיטרה אקוסטית מתאים לסגנונות מוזיקליים רבים, כמו פופ, רוק, קאנטרי, פולק ובלוז.
מדוע שנרצה לנגן בגיטרה אקוסטית?
האקוסטית היא כלי ורסטילי, והיא מתאימה למגוון רחב של סגנונות מוזיקליים.
ואם בא לכם, בואו נדבר קצת על אגדות רוק שניגנו או מנגנים בגיטרה אקוסטית:
רבים וטובים ניגנו ועדיין מנגנים בגיטרה אקוסטית. הנה כמה דוגמאות:
- לד זפלין: ג'ימי פייג' השתמש בגיטרה אקוסטית בחלק מהשירים המפורסמים של הלהקה, כמו "Stairway to Heaven".
- הביטלס: חברי הלהקה השתמשו בגיטרות אקוסטיות בשירים רבים, כמו "Yesterday" ו-"Blackbird".
- ניל יאנג: ידוע בנגינה שלו על גיטרה אקוסטית, ורבים משיריו מבוססים על נגינה זו.
- אריק קלפטון: גם הוא אמן מוערך שניגן בגיטרה אקוסטית, בעיקר בתחילת דרכו.
- אוזי אוסבורן: מנגן בגיטרה אקוסטית לעיתים קרובות במופעיו האקוסטיים.
מומלצת לנגינת ליווי בסגנונות פולק/רוק/פופ/בלוז.
תכונות: הגיטרה קלת משקל ועם צוואר נח לאחיזה. מיתרי מתכת שקצת דורשים התרגלות בהתחלה אבל מספקים צליל מאוד נעים. תיבת תהודה גדולה יותר מהגיטרה הקלאסית בדרך כלל.
עלות הגיטרה האקוסטית: ייצור גיטרה אקוסטית יקר יותר מיצור גיטרה קלאסית מכיוון שהמבנה שלה דורש יותר חיזוקים והתאמות מהקלאסית ועל כן מחירה יקר יותר. בוני הגיטרות הבינו שחלק בלתי מבוטל מהנגנים קונה גיטרות אקוסטיות כדי להופיע איתן ולכן פיתחו מערכת הגברה אשר מותקנת בחלק הפנימי של הגיטרה.
איזה גיטרה אקוסטית כדאי לי לקנות?
אם אתם שואלים את עצמכם: איזו גיטרה אקוסטית כדאי לקנות, נספר שהגיטרות האקוסטיות ללא ההגברה נשמעות מצויין ובעוצמת ווליום טובה.
בעת רכישת גיטרה עלינו כנגנים להבין מה הצרכים שלנו ולאיזו מטרה תשמש הגיטרה.
כשתלמיד שלי מתעניין ברכישת גיטרה אקוסטית – אני שואל אותו איך ומתי ישתמש בה -במקרים בהם יגיד לי שהוא ינגן בביתו -אסביר שחבל להשקיע בגיטרה עם הגברה, מנגד-במידה וירצה לנגן בהרכב – אמליץ לו לקנות גיטרה אקוסטית מוגברת.
ניתן למצוא גיטרות ראויות החל מ 1,200 ש"ח (לא מוגברות).
ואם אתם שואלים ממש לגבי מותגי גיטרות מומלצים – כי עדיין מרחפת בראשכם השאלה: "איזו גיטרה אקוסטית כדאי לי לקנות?" – פשוט צרו קשר באמצעות האתר ואמליץ עפ"י יכולתכם על גיטרות אקוסטיות מתאימות.
יתרונות של נגינה בגיטרה אקוסטית: הגיטרה האקוסטית נעימה מאוד לאוזן ומחמיאה בליווי שירה (בין אם על במה או בבית בנגינה שהנגן מנגן לעצמו או לאחרים), מיתרי המתכת מאפשרים טווח צליל ותנועה עשיר יותר מאשר בגיטרה הקלאסית. הגיטרה קלה ונוחה לנשיאה.
חסרונות של אקוסטית: החסרון הבולט ביותר הוא הקושי שיש לנגנים מתחילים ומשתמשים חדשים בסוג גיטרה זו ללחוץ ולקבל צליל ברור ונעים. השימוש בהתחלה כואב בעת שהאצבעות לוחצות על המיתרים, לאחר זמן לא ארוך (כחודש) מתרגלים לנגינה ונהנים מהצליל והאייכויות של גיטרה נפלאה זו.
גיטרה חשמלית

גיטרה חשמלית – מה לגביה?
הגיטרה החשמלית הגיחה לעולם בשנות ה-30 של המאה ה-20, בעיקר בארצות הברית. היא נוצרה במטרה להתגבר על בעיית חוסר עוצמה של גיטרות אקוסטיות בהופעות עם הרכבים גדולים.
מה נהוג לנגן בגיטרה חשמלית?
גיטרה חשמלית היא כלי ורסטילי שמתאים למגוון רחב של סגנונות מוזיקליים, ביניהם:
- רוק: אחד הסגנונות הפופולריים ביותר בגיטרה חשמלית, כולל תת-סגנונות רבים כמו רוק קלאסי, מטאל, פאנק, אינדי ועוד.
- בלוז: סגנון שורשי במוזיקה המערבית, שבו הגיטרה החשמלית משמשת ליצירת מלודיות וסולואים מרגשים.
- ג'אז: וואלה, זה אחד הסגנונות המוזיקליים שאני הכי אוהב כנגן ומורה לגיטרה…למרות שגיטרה אקוסטית נפוצה יותר בג'אז, גם גיטרה חשמלית משמשת בסגנון זה, בעיקר בסגנונות כמו ג'אז חשמלי ופיוז'ן.
- פופ: גיטרה חשמלית היא מרכיב חשוב בעיבודים של שירי פופ רבים.
- מטאל: סגנון אגרסיבי (תלוי את מי שואלים) שבו הגיטרה החשמלית משמשת ליצירת ריפים כבדים וסולואים מהירים.
מה זה מגבר?
מגבר (Amplifier) הוא מכשיר אלקטרוני שתפקידו להגביר את האות החשמלי שמגיע מהגיטרה החשמלית ולהפוך אותו לצליל שנוכל לשמוע ברמקולים. המגבר משפיע באופן משמעותי על הצליל שנקבל מהגיטרה, ולכן בחירת מגבר היא חשובה מאוד לכל גיטריסט.
סוגי מגברים:
קיימים שני סוגים עיקריים של מגברים לגיטרה חשמלית:
- מגברי שפופרות (Tube Amplifiers): מגברים אלו משתמשים בשפופרות ואקום כדי להגביר את האות. הם ידועים בצליל "חם" ועשיר, אך הם גם כבדים ויקרים יותר.
- מגברי טרנזיסטורים (Solid-State Amplifiers): מגברים אלו משתמשים בטרנזיסטורים כדי להגביר את האות. הם קלים וזולים יותר ממגברי שפופרות, אך הצליל שלהם נחשב לעיתים "קר" יותר.
מה זה pickups?
פיקאפים (Pickups) הם רכיבים מגנטיים שמורכבים על גוף הגיטרה החשמלית ותפקידם לקלוט את רעידות המיתרים ולהמיר אותן לאות חשמלי. סוג הפיקאפ משפיע באופן משמעותי על הצליל של הגיטרה.
סוגי פיקאפים:
קיימים סוגים רבים של פיקאפים, אך הנפוצים ביותר הם:
- סינגל קויל (Single Coil): פיקאפ בעל סליל אחד, ידוע בצליל בהיר וחד.
- האמבקר (Humbucker): פיקאפ בעל שני סלילים, ידוע בצליל עבה וחם יותר.
איך לבחור גיטרה חשמלית עם פיקאפים נכונים?
בחירת גיטרה חשמלית ופיקאפים היא עניין של טעם אישי וסגנון מוזיקלי. הנה כמה טיפים שיכולים לעזור לכם:
- הגדירו את הסגנון המוזיקלי שלכם: איזה סוג מוזיקה אתם רוצה לנגן? רוק? בלוז? מטאל? סגנונות שונים דורשים סוגים שונים של פיקאפים.
- נסו גיטרות שונות: תנו קפיצה קטנה לחנות לכלי נגינה ונסו גיטרות חשמליות שונות עם סוגים שונים של פיקאפים. תקשיבו טוב טוב לצליל של כל גיטרה ותבינו מה אתם הכי אוהבים
- קראו ביקורות: חפשו ביקורות באינטרנט על גיטרות ופיקאפים שונים. זה יכול לתת לכם מושג על היתרונות והחסרונות של כל דגם.
- וואלה כמורה מקצועי ומנוסה לגיטרה כבר איזה שלושים שנה, אני יכול לומר שמאוד מומלץ להתייעץ עם עם מוזיקאים מנוסים: דברו עם גיטריסטים מנוסים ובקשו מהם המלצות.
זכרו, הבחירה הסופית היא שלכם. בחרו בגיטרה ובפיקאפים שאתם הכי אוהבים ושהכי מתאימים לסגנון המוזיקלי שלכם.
ואם תרשו לי, אוסיף עוד כמה מילים – והכל מניסיוני המקצועי, ואני מדבר שוב על ניסיון אישי כמורה לגיטרה ומעבד שעושה את זה כבר 30 שנים.
"הגיטרה החשמלית "הגביע הקדוש" של רוב תלמידי הגיטרה- מתאימה לנגינת סולו, ליווי ונגינה עם אפקטים, ונגינה עם הרכבים.
תכונות: רוב הגיטרות החשמליות חסרות תיבת תהודה ולכן ללא הגברה הצליל שלהן נשמע חלש וחסר עומק. הצוואר דק ומעוצב בצורה נוחה ביותר ובזכות עיצוב הגוף ניתן לנצל את הצוואר עד סופו. מיתרי המתכת יותר רכים ונוחים ללחיצה מאשר בגיטרה אקוסטית.
עלות הגיטרה: כשקונים גיטרה חשמלית צריך להבין שבנוסף לגיטרה צריך לקנות מגבר וכבל אשר מהווים מכלול שמאפשר לגיטרה להפיק את האיכויות שלה.
בגיטרה קיימים מקרופונים pickups שמעבירים את הצליל למגבר ועל כן הוא חלק בלתי נפרד ממנה. גם כאן המחירים יכולים להרקיע שחקים עד עשרות אלפי שקלים, בהנחה שרוצים לרכוש גיטרה חשמלית ראשונה העלויות הנן: מגבר ואביזרים נלווים (מיתרים, מפרטים, תיק וכבל) בטווח של 500-800 ש"ח. גיטרה ראויה לכמה שנים ראשונות תעלה בין 1,200 ש"ח ל 2,400 ש"ח. לפני שקונים גיטרה חשמלית כדאי להתייעץ עם המורה.
יתרונות: רוב התלמידים שרוצים ללמוד גיטרה מתעניינים בגיטרה חשמלית. ללא ספק זה סוג הגיטרה שהכי ״קורץ״ לאלו שרוצים לנגן, היא מעוררת את החשק לנגן ומעלה מוטיבציה להתאמן.
אפשר לנגן עליה כל סגנון ולגרום לה להוציא צלילים מגוונים, מעניינים ומיוחדים. מנסיוני ובהתאם להשקפת עולמי בעולם הגיטרות-כנגן ומורה – היצירתיות בגיטרה החשמלית היא הגבוהה ביותר. באמצעות גיטרה זו הנגן יכול להביע את עצמו במנעד רחב של צלילים ועוצמות.
חסרונות: עלות הגיטרה החשמלית גבוהה יחסית לגיטרה הקלאסית או האקוסטית. לא נוח להסתובב איתה ולעבור ממקום למקום (במיוחד אם סוחבים גם את המגבר).
חיסרון נוסף ומאוד מרכזי הוא הרגישות של הגיטרה. אצל תלמידים חדשים יכולה להווצר תחושה של קושי או תסכול כשהם מנגנים על גיטרה חשמלית מאחר והצלילים בה מאוד מדוייקים ועל כן משקפת היטב גם טעויות.
דיברנו פה על הרבה עניינים שקשורים ל"איזו גיטרה הכי כדאי לי לקנות", אז בואו ונסכם רגע:
אם אתם נגנים מתחילים קנו גיטרה קלאסית. היא הכי מתאימה ותורמת לבניית שרירי האצבעות וגם מבחינת ההשקעה הראשונית-המחיר סביר בהחלט. לילדים יש גם גיטרות 3/4 שהן מעט קטנות מהגיטרה הרגילה. לאחר שמתחילים לנגן והנגן מתאמן ומבסס את נגינתו ויסודות הנגינה מוטמעים היטב בגיטרה הקלאסית אפשר להקדם לשלב הבא. אפשרויות הקידום יהיו בדרך כלל:
גיטרה קלאסית איכותית יותר לאלו שבוחרים במסלול קלאסי או פלמנקו.
גיטרה אקוסטית לאלו שאוהבים פולק או ליווי. הרבה פעמים מדובר בזמרים שמלווים את עצמם.
גיטרה חשמלית מתאימה לכל סגנון שתבחרו וניתן להפיק ממנה כל צליל והרמוניה אשר תרצו בעוצמת ווליום שונה. בגלל חדות הצליל שניתן להפיק ממנה את המירב ואלו שבוחרים בה יוכלו לנצל את מלוא הפוטנציאל של הכלי.
מקווים שהמידע תרם לכם ויעזור לכם בבחירת הגיטרה.
אנחנוו ב"סול" בית ספר אינטראקטיבי למוסיקה נשמח לענות על כל שאלה.
